Referencia

A MegaLux járműépítő csapat oszlopos tagjai és oktatói a Megameter csapatban már hasznos elméleti és gyakorlati tapasztalatra tettek szert. Az energiatakarékos versenyeken kimagaslóan szereplő Megameter nevet viselő energiatakarékos jármű egy kézzel fogható referencia, melynek története 2010-ben kezdődött. Mára már a világ második legkevesebbet fogyasztó járműve címet viseli.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Kar 2010-ben indult először a Shell eco-marathon versenyen a legnépszerűbb, prototípus benzines kategóriában. Cél az 1000 km/literes álomhatár elérése volt. A csapat által épített jármű ezért kapta a Megaméter nevet (1 megaméter=1000 km). A jármű 2010 áprilisára elkészült, Lausitzban az 1588 km/liter-es eredménnyel a csapat a 8. helyet szerezte meg. Ez az eredmény nagy feltűnést keltett, mert a csapatok csak 8-10 évnyi versenyzés után tudnak 1000 km/liter fölött teljesíteni.

A csapat évről évre új járművel képviseltette magát. A motorfejlesztéssel párhuzamosan haladt a jármű karosszériájának és futóművének tervezése és kivitelezése. A GAMF-csapat eddigi legjobb eredménye 3082 km/liter (2013, Nokia, Finnország). A Megaméter járművek szinte minden alkatrésze egyedi, saját tervezésű és gyártású (motor, motorvezérlő, kuplung, lánckerekek, keréktárcsák, futómű, karosszéria).

Bővebb információ: www.eco-marathon.eu

Mega Lux csapat és jármű