Verseny

South African Solar Challenge

 

A dél-afrikai versenyt 6. alkalommal rendezik meg. A fő támogató a SASOL Ltd. (energetikai és vegyipari nagyvállalat, Johannesburg). A csapatok szeptember 24-én indulnak Pretoriából (Tshwane, az Egyenlítőtől 26°-ra délre), és október 1-én érkeznek Fokvárosba (Cape Town, az Egyenlítőtől 34°-ra délre). A 8 szakaszból álló, 2096 km-es útvonal első része a Magasföldön keresztül vezet (1000-1500 m-es hegyvidék), majd Port Elizabeth-től a Déli-óceán partján folytatódik. A közúton rendezett verseny célja minél nagyobb távolság megtétele napenergiával.

World Solar Challenge

 

Új kihívásokra mindig szükség van, ezért a GAMF-csapat álma meghódítani a híres ausztráliai napelemes autók világversenyét (World Solar Challenge). A Darwin–Adelaide közti 3000 km-t minél rövidebb idő alatt, minél gyorsabban kell megtenni. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik hamarabb ér Adelaide városába.

A sivatagon át a Stuart Highway-en futó verseny nehézségét mutatja, hogy 2013-ban a 33 indulóból csak 10 jármű gurult át saját kerekein a célvonalon. 2013-ban olyan rangos egyetemek, mint a Delft University of Technology, Tokai University, University Twente, Stanford University, University of Michigan, Jönököping University és a Cambridge University vettek részt a versenyen.

A verseny az energiatakarékosságról szól. Az utat a napenergia felhasználásával, illetve a jármű kinetikus energiájának visszanyerésével kell teljesíteni. A szabályzat szerint 20 kg Li-Ion akkumulátor beépíthető energiatárolóként.

A sikeres behajózás és vámoltatás után a Darwinból induló verseny előtt a jármű biztonsági ellenőrzésen és műszaki átvizsgáláson esik át. A verseny reggel 8:00-tól 17:00-ig tart minden nap. Ekkor aznapra a verseny véget ér, így az estét a csapat és a jármű a sivatagban töltik.

A verseny alatt 7 átvizsgálási ponton kell megállni, ahol a műszaki ellenőrzés mellett, időjárással és a versennyel kapcsolatos legfontosabb információkkal a szervezők tájékoztatást nyújtanak.